FRYZJER
Cel uzyskanie umiejętności zawodowych niezbędnych przy wykonywaniu zawodu fryzjera
Czas trwania od 110 do 140 godzin
Wymagania ukończony 18 rok życia, wykształcenie podstawowe
Zakres budowa i właściwości skóry głowy, wiadomości z zakresu materiałów, narzędzi, aparatów i kosmetyków, rysunek zawodowy, dobieranie uczesań do typu urody, umiejętność modelowania, strzyżenia, mycia, rozjaśniania, karbowania, trwałej ondulacji, farbowania i innych czynności związanych z pielęgnacją włosów, przepisy BHP.
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN
Miejsce szkolenia

Formularz kontaktowy

EKSPLOATACJA URZĄDZEŃ I INSTALACJI ELEKTROENERGETYCZNYCH DO 1 kV
Cel przygotowanie do egzaminu kwalifikacyjnego na uprawnienia „E”
Czas trwania dla grup zorganizowanych: od 6. do 24. godzin lekcyjnych
dla grup z wolnego naboru: 6-20 godzin lekcyjnych - szkolenie w trybie porannym
8-30 godzin lekcyjnych - szkolenie w trybie popołudniowym
(czas trwania uzależniony jest od doświadczenia zawodowego)
Wymagania ukończony 18 rok życia, praktyka
Zakres obowiązujące przepisy w zakresie eksploatacji urządzeń i instalacji elektroenergetycznych do 1 kV, BHP, organizacja pracy, ochrona przeciwporażeniowa, ratownictwo, instalacje elektroenergetyczne i zabezpieczenia do 1 kV, urządzenia oświetlenia elektrycznego wewnętrznego, elektryczne urządzenia napędowe, prostowniki i akumulatory, rozdzielnice
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia po zdaniu egzaminu państwowego uczestnik otrzymuje uprawnienia typu „E”
Miejsce szkolenia

Formularz kontaktowy

MANICURE PEDICURE
Cel przygotowanie do pracy w charakterze manikiurzystki, pedikiurzystki; kurs skierowany do osób zamierzających podjąć pracę w w salonach kosmetycznych lub rozpocząć własną działalność gospodarczą
Czas trwania 80 godzin (10 godzin teorii, 70 godzin praktyki)
Wymagania ukończony 18 rok życia
Zakres podstawy anatomii i fizjologii, zarys dermatologii, metody i sposoby wykonywania czynności manicure’u, pedicure’u, właściwe wyposażenie i urządzenie stanowiska pracy; prawidłowa gospodarka materiałowa zajęcia praktyczne: prawidłowe opiłowanie paznokci, wycięcie naskórka okalającego paznokieć, masaż ręki, malowanie płytki paznokciowej, french manicure, manicure biologiczny, zdobienie paznokci, manicure hybrydowy; pedicure - usuwanie zgrubiałego naskórka, masaż stopy
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN
Miejsce szkolenia

Formularz kontaktowy

SPAWACZ BLACH i RUR SPOINAMI PACHWINOWYMI METODĄ MAG (135)
Cel opanowanie umiejętności spawania spoinami pachwinowymi blach i rur do blach  metodą MAG w różnych pozycjach spawania  i uzyskanie uprawnień spawalniczych wg PN-EN ISO9606-1  w tym zakresie dla stali niestopowych (węglowych)
Czas trwania 110 godzin
Wymagania ukończony 18 rok życia, wykształcenie podstawowe, zaświadczenie lekarskie
Zakres wiedza z zakresu techniki spawania spoinami pachwinowymi metodą MAG, materiałoznawstwo spawalnicze, BHP i ochrona ppoż., szkolenie praktyczne
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia Książka Spawacza oraz Świadectwo Egzaminu Kwalifikacyjnego Spawacza w zakresie uzyskanych uprawnień
Miejsce szkolenia

Formularz kontaktowy

KIEROWCA OPERATOR WÓZKÓW JEZDNIOWYCH / naładowne, unoszące, ciągnikowe, podnośnikowe, specjalne, specjalizowane/
Cel teoretyczne i praktyczne przygotowanie do uzyskania kwalifikacji wymaganych przy obsłudze wózków jezdniowych z napędem silnikowym
Czas trwania od 6 do 81 godzin lekcyjnych w zależności od rodzajów wózków
Wymagania ukończony 18 rok życia, stan zdrowia potwierdzony stosownym zaświadczeniem o braku przeciwwskazań do pracy na stanowisku operatora wózka jezdniowego
Zakres podział stosowanych wózków, budowa wózków, wiadomości z zakresu BHP, czynności operatora przed, w trakcie i po zakończeniu pracy, wiadomości z zakresu ładunkoznawstwa, wiadomości o dozorze technicznym, zajęcia praktyczne; istnieje możliwość rozszerzenia kursu o dodatkowe moduły: bezpieczna obsługa i wymiana butli gazowych, a także zorganizowania egzaminu zewnętrznego sprawdzającego kwalifikacje przed komisją UDT
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia - zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN
- po zdaniu egzaminu państwowego uczestnik otrzymuje uprawnienia UDT, IMBiGS
Miejsce szkolenia

Formularz kontaktowy

SPAWACZ BLACH SPOINAMI CZOŁOWYMI METODĄ MAG (135-2)
Cel opanowanie umiejętności spawania spoinami czołowymi blach ze stali niestopowych (węglowych) metodą MAG w różnych pozycjach spawania i uzyskanie uprawnień spawalniczych wg PN-EN ISO 9606-1
Czas trwania 120 godzin
Wymagania ukończony 18 rok życia, wykształcenie podstawowe, uprawnienia w zakresie spawania spoin pachwinowych blach, zaświadczenie lekarskie
Zakres wiedza z zakresu techniki spawania spoinami czołowymi stali węglowych metodą MAG, materiałoznawstwo spawalnicze, bhp i ochrona ppoż., szkolenie praktyczne
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia Książka Spawacza oraz Świadectwo Egzaminu Kwalifikacyjnego Spawacza w zakresie uzyskanych uprawnień
Miejsce szkolenia

Formularz kontaktowy

MANICURE
Cel przygotowanie do pracy w charakterze  manikiurzystki, kurs skierowany do osób zamierzających podjąć pracę  w salonach kosmetycznych , rozpoczynających  pracę na własny rachunek jak również amatorów
Czas trwania 30 godzin (5godzin teorii, 25 godzin praktyki)
Wymagania ukończony 18 rok życia
Zakres podstawy anatomii i dermatologii technika  wykonywania manicure
metody i sposoby wykonywania zabiegów regenerujących i pielęgnacyjnych na dłonie
właściwe wyposażenie stanowiska pracy, standardy obsługi klienta ,zasady bezpieczeństwa i higieny pracy, zajęcia praktyczne :prawidłowe opiłowanie paznokci, wycięcie naskórka okalającego paznokieć, masaż ręki, ma-lowania płytki paznokciowej, french manicure, manicure biologiczny, zdobienie paznokci, manicure hybrydowy
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN
Miejsce szkolenia

Formularz kontaktowy

SPAWACZ RUR METODĄ MAG (135-3)
Cel opanowanie umiejętności spawania spoinami czołowymi rur ze stali niestopowych (węglowych) metodą MAG w różnych pozycjach spawania i uzyskanie uprawnień spawalniczych wg PN-EN ISO 9606-1
Czas trwania minimum 120 godzin
Wymagania ukończony 18. rok życia, wykształcenie podstawowe, uprawnienia w zakresie spawania spoin czołowych blach, zaświadczenie lekarskie
Zakres wiedza z techniki spawania rur stalowych metodą MAG, materiałoznawstwo spawalnicze, bhp i ochrona ppoż., szkolenie praktyczne
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia Książka Spawacza oraz Świadectwo Egzaminu Kwalifikacyjnego Spawacza w zakresie uzyskanych uprawnień
Miejsce szkolenia

Formularz kontaktowy

PEDICURE
Cel przygotowanie do pracy w charakterze  pedikiurzystki; kurs skierowany do osób zamierzających podjąć pracę w salonach kosmetycznych lub rozpocząć własną działalność gospodarczą
Czas trwania 30 godzin (5 godzin teorii, 25 godzin praktyki)
Wymagania ukończony 18 rok życia
Zakres techniki wykonywania pedicure, metody i sposoby wykonywania zabiegów regenerujących i pielęgnacyjnych na  stopy, właściwego wyposażenia stanowiska pracy, standardy obsługi klienta, zasady bezpieczeństwa i higieny pracy, zajęcia praktyczne : pedicure higieniczno kosmetyczny- opracowanie stopy – pieta, śródstopie, wycinanie naskórka ,piłowanie paznokci, malowanie płytki paznokciowej, frencz,  elementy pedicure leczniczego  ,usuwanie rogowego naskórka – modzele, nagniotki,   odciski, usuwanie wrastającego paznokcia, masaż stóp
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN
Miejsce szkolenia

Formularz kontaktowy

STYLIZACJA PAZNOKCI - MANICURE HYBRYDOWY
Cel zdobycie wiedzy i umiejętności praktycznych do samodzielnego wykonywania hybrydowego
Czas trwania 40 godzin, w tym 5 godz. teorii i 35 godz. praktyki
Wymagania bez szczegółowych wymagań
Zakres Podstawowe materiały i narzędzia stosowane podczas zabiegu
zasady wykonywania manicure hybrydowego krok po kroku
manicure klasyczny hybrydowy, malowanie lakierami hybrydowymi, french manicure –
hybrydowy ,zdobienia wykonywane w technice hybrydowej wykończenie manicure
hybrydowego ,najczęstsze problemy i błędy występujące podczas wykonywania zabiegu 
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN
Miejsce szkolenia

Formularz kontaktowy

ABC PRZEDSIĘBIORCZOŚCI
Cel przygotowanie słuchaczy do prowadzenia własnej działalności gospodarczej przy wykorzystaniu merytorycznej wiedzy z zakresu marketingu, analizy otoczenia organizacji oraz zewnętrznych źródeł finansowania działalności gospodarczej. Kurs szczególnie przydatny dla osób wiążących swą przyszłość zawodową z prowadzeniem własnej firmy
Czas trwania 30 godzin podstawowy, rozszerzony od 60 do 100 godzin (na życzenie klienta)
Wymagania ukończony 18 rok życia
Zakres poznanie zasad zakładania, prowadzenia i rozliczeń działalności gospodarczej, zasad marketingu i marketingu mix, nabycie umiejętności przeprowadzania analizy otoczenia SWOT, wykorzystanie public relations, informację nt. zewnętrznych źródeł finansowania działalności gospodarczej: kredytów bankowych, funduszy strukturalnych, innych źródeł finansowania.
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN
Miejsce szkolenia  

Formularz kontaktowy

STYLIZACJA PAZNOKCI METODĄ ŻELOWĄ
Cel Teoretyczne i praktyczne przygotowanie słuchaczy do wykonywania stylizacji paznokci metodą żelową
Czas trwania 20 godz.
Wymagania znajomość prawidłowego wykonania zabiegu manicure
Zakres Wiadomości wstępne dotyczące narzędzi i materiałów używanych przy stylizacji paznokci metodą żelową,
dobór, nakładanie i obróbka żeli, nauka nakładania żelu na szablon i na tips i na naturalną płytkę paznokcia french metodą żelową ,podstawowe zdobienia i zatapianie ozdób.
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN
Miejsce szkolenia

Formularz kontaktowy

TECHNIKI MODELOWANIA I ARTYSTYCZNEGO ZDOBIENIA PAZNOKCI
Cel praktyczne przygotowanie słuchaczy  w zakresie techniki  modelowania i artystycznego zdobienia paznokci
Czas trwania 8 godz.
Wymagania bez wymagań
Zakres materiały używane do  zdobienia paznokci: farbki, lakiery, brokaty, cyrkonie, hologramy
narzędzia w zdobieniu  artystycznym: zdobienie  paznokci lakierami- ombre, farbki flexbrush ,aplikacja ozdób: cyrkonie, ozdoby 3d, hologramy zdobnictwo hybrydowe- ombre, folie transferowe, zdobnictwo artystyczne, efekt syrenki zdobnictwo kolorowy żel, cieniowanie kolorami, wzory 3D, efekt lustra
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN
Miejsce szkolenia

Formularz kontaktowy

PRACOWNIK ADMINISTRACYJNO - BIUROWY
Cel przygotowanie do prowadzenia sekretariatów instytucji i firm o różnych formach własności i przedmiocie działania, a także do pracy w urzędach administracji państwowej i samorządowej
Czas trwania 60 godzin
Wymagania minimum średnie wykształcenie
Zakres zasady organizacji pracy biurowej, wybrane zagadnienia ekonomiczne, podstawy rachunkowości, wybrane zagadnienia prawne, obsługa interesanta, obsługa technicznych środków biurowych, obsługa komputera, ogólne informacje - kadry, płace; istnieje możliwość rozszerzenia kursu o moduły: kadry, płace oraz systemy księgowe: Symfonia, Płatnik
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN
Miejsce szkolenia

Formularz kontaktowy

MAGAZYNIER Z OBSŁUGĄ KOMPUTERA I WÓZKÓW widłowych (jezdniowych)
Cel nabycie kwalifikacji do wykonywania zawodu magazyniera wraz z umiejętnością obsługi komputera / wózków widłowych (jezdniowych)
Czas trwania od 80 do 200 godzin (czas dostosowany do wymagań klienta)
Wymagania wykształcenie średnie zawodowe
Zakres Zagadnienia związane z odpowiedzialnością materialną i organizacją pracy, podstawowe zasady naliczania podatku VAT gospodarkę magazynową, obsługę komputera, komputerowe zarządzanie obrotem, typy stosowanych wózków jezdniowych, budowę wózka, czynności operatora przy obsłudze wózków przed podjęciem pracy i po pracy wózkami, czynności operatora w czasie pracy wózkami, wiadomości z zakresu ładunkoznawstwa, wiadomości z zakresu BHP, praktyczną naukę jazdy i manewrowania osprzętem wózków. Istnieje możliwość rozszerzenia kursu o dodatkowe moduły: kasy fiskalne i fakturowanie, a także zorganizowania egzaminu zewnętrznego dla kierowców wózków jezdniowych sprawdzającego kwalifikacje przed komisją UDT
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN, po zdaniu egzaminu – uprawnienia UDT
Miejsce szkolenia

Formularz kontaktowy

KSIĘGOWOŚĆ OD PODSTAW
Cel przygotowanie słuchaczy do pracy w działach księgowości różnych podmiotów gospodarczych
Czas trwania średnio 100 godzin (czas dostosowany do wymagań klienta)
Wymagania ukończony 18 rok życia, średnie wykształcenie, znajomość podstaw obsługi komputera
Zakres wybrane zagadnienia dotyczące działalności gospodarczej; podstawy rachunkowości; inwestycje krótkoterminowe; rozrachunki i ich ewidencja księgowa; rzeczowe aktywa obrotowe; aktywa trwałe: dokumentacja, amortyzacja, wycena, ewidencja; koszty działalności gospodarczej i ich rozliczenie, kalkulacja kosztów; przychody i koszty związane z ich osiągnięciem, ustalenie wyniku finansowego; elementy prawa podatkowego; prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów; podstawy komputerowej obsługi programów księgowych
Istnieje możliwość rozszerzenia kursu o dodatkowe moduły:
• obsługa programu użytkowego „Symfonia”
• obsługa programu użytkowego „Płatnik”
• pracownik ds. kadrowych
• pracownik ds. płacowych
• fakturowanie
• obsługa komputera
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN
Miejsce szkolenia

Formularz kontaktowy

BARISTA
Cel przyuczenie do zawodu baristy
Czas trwania 40 godzin, w tym 30 godzin ćwiczeń
Wymagania ukończony 18 rok życia
Zakres historia kawy, gatunki, uprawa, palenie kawy; metody przyrządzania kawy, zasady parzenia; zajęcia praktyczne; praca z ekspresem, konserwacja sprzętu, sporządzanie espresso, dodatki, zasady spieniania
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN
Miejsce szkolenia

Formularz kontaktowy

BARMAN
Cel przyuczenie do zawodu barmana
Czas trwania 50 godzin, w tym 25 godzin ćwiczeń
Wymagania ukończony 18 rok życia
Zakres wyposażenie i sprzęt baru, przygotowanie baru do obsługi klienta, technika sporządzania koktajli i napojów - teoria i ćwiczenia, serwowanie napojów przy barze, rozliczenie baru. Alkohole i materiały w cenie.
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN
Miejsce szkolenia

Formularz kontaktowy

PRACOWNIK DS. KADROWYCH I PŁACOWYCH Z OBSŁUGA PROGRAMÓW UŻYTKOWYCH
Cel przygotowanie do pracy w działach kadrowo-płacowych firm i instytucji
Czas trwania 90 godzin lekcyjnych
Wymagania ukończony 18 rok życia, średnie wykształcenie
Zakres Kurs składa się z kilku zagadnień, które można dobrać stosownie do potrzeb uczestnika:
moduł Kadry (30 godz.): organizacja komórki do spraw kadrowych, adaptacja i doskonalenie zawodowe, wybrane zagadnienia prawa pracy i bhp
moduł Płace (32 godz.): organizacja pracy specjalisty ds. płac, finanse, podatki, sporządzanie listy płac, ubezpieczenia społeczne, świadczenia na rzecz pracowników z tytułu ubezpieczeń społecznych, rozliczanie innych świadczeń niż  wynagrodzenia ze stosunku pracy, zasiłki, rozliczanie funduszu pracy, gwarantowanych świadczeń pracowniczych
moduł „Płatnik” (8 godz.),
moduł „Symfonia” (20 godz.): obsługa programów użytkowych
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN
Miejsce szkolenia

Formularz kontaktowy

KELNER
Cel uzyskanie umiejętności zawodowych niezbędnych przy wykonywaniu zawodu kelnera
Czas trwania 40 godzin
Wymagania wykształcenie podstawowe, ukończony 18 rok życia
Zakres profesjonalna obsługa klienta w gastronomii, samodzielne przygotowanie  gorących  przekąsek w obecności klienta, nakrywanie stołów  do różnego rodzaju przyjęć i bankietów, znajomość zasad pracy w barze zajęcia praktyczne: obsługa gości: przyjęcia i imprezy okolicznościowe ,serwis specjalny, układanie i tworzenie karty dań, bielizna stołowa, ustawianie, nakrywanie, dekoracje stołów, praca przy stole gościa (trenażowanie, filetowanie, flambirowanie)
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN
Miejsce szkolenia

Formularz kontaktowy

OBSŁUGA PROGRAMU UŻYTKOWEGO "PŁATNIK"
Cel zapoznanie z obsługą programu "Płatnik", uzupełnienie wiedzy do kursów administracyjno-biurowych
Czas trwania 8 godzin lekcyjnych
Wymagania ukończony 18 rok życia, średnie wykształcenie, znajomość zagadnień kadrowo-płacowych, znajomość obsługi komputera
Zakres zasady korzystania z programu i jego elementy składowe, zakładanie nowego płatnika, tworzenie nowego zestawu dokumentów, tworzenie dokumentów zgłoszeniowych i rozliczeniowych, zapisywanie zestawu dokumentów, tworzenie dokumentów rozliczeniowych z innego miesiąca, import danych. Może być samodzielną jednostką kursową lub modułem uzupełniającym
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN
Miejsce szkolenia

Formularz kontaktowy

KUCHARZ
Cel poznanie zasad żywienia, organizacji produkcji, przepisów kulinarnych
Czas trwania od 120 do 144 godzin
Wymagania wykształcenie podstawowe, dobry stan zdrowia /badanie na nosicielstwo/
Zakres organizacja produkcji, zasady żywienia, towaroznawstwo spożywcze, maszyny i urządzenia, surowce gastronomiczne, zajęcia praktyczne :techniki sporządzania dań podstawowych, techniki sporządzania zup, dodatki do zup; przekąski, wypiek ciast, desery i napoje, potrawy specjalistyczne, ekspedycja potraw; przestrzeganie zasad dobrej praktyki higienicznej (GHP)  i dobrej praktyki produkcyjnej (GMP), system HACCP
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN
Miejsce szkolenia
Galeria

Pracownia gastronomiczna

Formularz kontaktowy

OBSŁUGA PROGRAMU "SYMFONIA"
Cel zapoznanie z obsługą programu "Symfonia" - moduł kadrowo-płacowy, uzupełnienie wiedzy do kursów administracyjno-biurowych
Czas trwania 20 godzin lekcyjnych
Wymagania ukończony 18 rok życia, średnie wykształcenie, znajomość zagadnień kadrowo-płacowych, znajomość obsługi komputera
Zakres zasady korzystania z programu i jego elementy składowe, zakładanie nowej firmy, zarządzanie płacami w firmie, tworzenie okresu rozliczeniowego, ewidencja pracownika, wprowadzanie różnych sposobów wynagradzania, rozliczanie składek ZUS, automatyczne przenoszenie stałych elementów wynagrodzeń z miesiąca na miesiąc, tworzenie wzorców systemów wynagrodzeń, przechowywanie informacji w systemie, wydruki deklaracji PIT, przesyłanie danych do programu "Płatnik", wykonywanie comiesięcznych i rocznych rozliczeń, zamykanie okresów rozliczeniowych, przesyłanie polecenia księgowania danych płacowych do programu "Symfonia" - moduł finansowo-księgowy". Może być samodzielną jednostką kursową lub modułem uzupełniającym.
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN
Miejsce szkolenia

Formularz kontaktowy

KONSERWATOR TERENÓW ZIELONYCH - OGRODNIK
Cel nabycie przez uczestników kursu podstawowej wiedzy i umiejętności praktycznych w zakresie konserwacji i pielęgnacji terenów zieleni
Czas trwania 80 godzin, 15 dni
Wymagania ukończony 18 rok życia, wykształcenie minimum podstawowe, zadowalający stan zdrowia (badania lekarskie)
Zakres zasady BHP na stanowisku roboczym; warunki zagospodarowania terenów zieleni; przygotowanie podłoży do produkcji ogrodniczej; dobieranie terminu siania, sadzenia oraz kierowanie siewem nasion i sadzonek drzewek ozdobnych; przygotowanie kwietników do obsadzenia i sadzenie kwiatów; prace pielęgnacyjne upraw, nasadzeń starych drzew; sposoby i środki ochrony roślin; rodzaje nawozów oraz ich zastosowanie; klasyfikacja roślin oraz dobieranie roślin kwiatowych w zależności od wymogów środowiska i celów dekoracyjnych; odczytywanie projektów tworzenia sadów i terenów zieleni; zasady użytkowania oraz obsługi sprzętu mechanicznego elektronarzędzi stosowanych w ogrodnictwie; dokonywanie inwentaryzacji, zajęcia praktyczne
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN
Miejsce szkolenia

Formularz kontaktowy

PROFESJONALNE UTRZYMANIE CZYSTOŚCI
Cel przyuczenie do zawodu
Czas trwania 40-80 godzin 1-5 razy w tygodniu przez 3 tygodnie
Wymagania minimum wykształcenie podstawowe, ukończony 18 rok życia, dobry stan zdrowia
Zakres wiadomości z zakresu technologii sprzątania i utrzymywania czystości, szkolenie praktyczne w zakresie sprzątania i utrzymania czystości.
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN
Miejsce szkolenia

Formularz kontaktowy

KUCHNIA ŚWIĄTECZNA I OKAZJONALNA
Cel rozwijanie pasji i umiejętności kulinarnych we własnym zakresie, jak również dla osób  pracujących w gastronomii w celu uzupełniania kwalifikacji zawodowych
Czas trwania od 5 do 10 godzin
Wymagania wykształcenie podstawowe, dobry stan zdrowia /badanie na nosicielstwo/
Zakres zasady przygotowywania potraw, łączenia smaków, charakterystyczne przyprawy.
zajęcia praktyczne – sporządzanie wybranych  potraw, charakterystycznych dla okresów świątecznych i innych okazji
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN
Miejsce szkolenia

Formularz kontaktowy

KURS OBSŁUGI KOMPUTERA
Cel nabycie umiejętności obsługi komputera
Czas trwania 45 - 60 godzin
Wymagania bez szczególnych wymagań
Zakres budowa komputera, środowisko Windows, edytor tekstu Word, redagowanie dokumentów, arkusz kalkulacyjny Excel, podstawowa obsługa Internetu, poczta elektroniczna; istnieje możliwość wyboru modułu:
• podstawowy
• zaawansowany
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN
Miejsce szkolenia

Formularz kontaktowy

OPIEKUN/KA OSÓB STARSZYCH
Cel przygotowanie do sprawowania opieki nad osobami starszymi
Czas trwania od 85 do 100 godzin
Wymagania ukończony 18 rok życia, posiadanie książeczki zdrowia do celów sanitarno-epidemiologicznych
Zakres warsztaty psychologiczne, strukturę organizacyjną, zasady działania ośrodków pomocy, regulamin i obowiązki opiekunki, cechy opiekunki i współpracę ze środowiskiem, postępowanie w przypadku choroby i w okresie zdrowienia, higienę chorego i zabiegi pielęgnacyjne na zlecenie lekarza, zasady żywienia - rodzaje diet, postępowanie w przypadku schorzeń poszczególnych układów wewnętrznych, udzielanie pierwszej pomocy przedlekarskiej, starość jako etap rozwoju, czuwanie i pomoc dla umierającego, praktykę w Domu Pomocy Społecznej
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN
Uwagi szkolenie jest realizowane na zlecenie dla grup zorganizowanych
Miejsce szkolenia

Formularz kontaktowy

BUTLE GAZOWE W WÓZKACH JEZDNIOWYCH - BEZPIECZNA OBSŁUGA I WYMIANA -MODUŁ
Cel uzyskanie wiadomości i praktycznych umiejętności z zakresu bezpiecznej wymiany butli propan-butan w wózkach zasilanych gazem, podstawowych wiadomości o zagrożeniach wypadkowych i dla zdrowia występujących przy wymianie butli, sposobów ochrony przed zagrożeniami wypadkowymi i dla zdrowia w warunkach normalnej pracy i warunkach awaryjnych
Czas trwania 8 godzin
Wymagania ukończony 18 rok życia, posiadanie uprawnień kierowcy wózków jezdniowych zasilanych gazem propan-butan, zaświadczenie lekarskie
Zakres przygotowanie kierowcy do wykonywania czynności związanych z wymianą butli, pokaz przez instruktora sposobu wymiany butli zgodnie z przepisami i zasadami BHP z uwzględnieniem poszczególnych czynności i szczególnym zwróceniem uwagi na czynności trudne i niebezpieczne, próbne wykonanie wymiany butli przez kierowcę wózka pod nadzorem instruktora, omówienie i ocena przebiegu czynności wymiany butli wykonywanej przez kierowcę
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN
Miejsce szkolenia

Formularz kontaktowy

HAKOWY DŹWIGNIC
Cel teoretyczne i praktyczne przygotowanie do wykonywania pracy hakowego suwnic i żurawi
Czas trwania 17 godzin
Wymagania ukończony 18 rok życia, wykształcenie podstawowe, zaświadczenie lekarskie
Zakres bezpieczeństwo i higiena pracy, ochrona przeciwporażeniowa i przeciwpożarowa, ogólne wiadomości o dozorze technicznym, zawiesia i pomocniczy sprzęt w ruchu dźwignic, podwieszanie ładunku do przemieszczania na zawiesiach linowych, zajęcia praktyczne
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN
Miejsce szkolenia

Formularz kontaktowy

CARVING
Cel Nabycie wiedzy i umiejętności z zakresu wykonywania dekoracji gastronomicznych- carvingu
Czas trwania 10 godzin
Wymagania brak
Zakres omówienie zasad BHP przydatnych podczas pracy z narzędziami , historia i pochodzenie carvingu, opis czynności i technik w carvingu,  wykonanie rzeźb i elementów dekoracyjnych  z warzyw i owoców, zasady eksponowania i przechowywania kompozycji
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN
Miejsce szkolenia

Formularz kontaktowy

SPRZEDAWCA Z OBSŁUGĄ KOMPUTERA I KAS FISKALNYCH
Cel przyuczenie do pracy w charakterze sprzedawcy
Czas trwania 90 godzin
Wymagania minimum wykształcenie zawodowe
Zakres podatek VAT, etykę w zawodzie, obsługę kas fiskalnych, kody kreskowe, ćwiczenia na kasach sklepowych, organizację pracy i odpowiedzialność materialna, reklamę i marketing, towaroznawstwo, profesjonalną obsługę klienta, obsługę komputera, zarządzanie obrotem, podstawowe zasady GHP i GMP Istnieje możliwość rozszerzenia kursu o dodatkowe moduły:
* fakturowanie
* zasady dobrej praktyki higienicznej (GHP) i praktyki produkcyjnej (GMP)
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN
Miejsce szkolenia

Formularz kontaktowy

PRZESTRZEGANIE ZASAD DOBREJ PRAKTYKI HIGIENICZNEJ (GHP) i DOBREJ PRAKTYKI PRODUKCYJNEJ (GMP) - moduł
Cel zaznajomienie z podstawowymi zagadnieniami higieny dla osób zatrudnionych przy produkcji, przygotowaniu i obrocie środkami spożywczymi
Czas trwania 4 godziny, 1 dzień
Wymagania aktualne badania na nosicielstwo
Zakres źródła zanieczyszczeń mikrobiologicznych i chemicznych żywności, choroby przenoszone drogą pokarmową, zatrucia pokarmowe oraz czynniki, które je wywołują, zagadnienie zapobiegania zatruciom pokarmowym, zasady racjonalnego żywienia - wpływ żywienia na zdrowie. Istnieje możliwość dołączania modułu do kursów
• kasy fiskalne
• barman
• kelner
• kucharz
• dietetyka w żywieniu
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia zaświadczenie o uczestnictwie w szkoleniu ważne przez 5 lat
Miejsce szkolenia

Formularz kontaktowy

KURS PEDAGOGICZNY DLA INSTRUKTORÓW PRAKTYCZNEJ NAUKI ZAWODU
Cel przygotowanie do pełnienia funkcji instruktora praktycznej nauki zawodu
Czas trwania 80 godzin
Wymagania zdany egzamin mistrzowski lub  wykształcenie średnie;  spełnienie wymagań zawartych  w  § 10 ust. 4 i 5 Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 15 grudnia 2010 r. w sprawie praktycznej nauki zawodu (Dz. U. Nr 244, poz. 1626)
Zakres wybrane zagadnienia z psychologii, podstawy pedagogiki, dydaktyki kształcenia zawodowego, zagadnienia dydaktyczno-wychowawcze praktycznego kształcenia zawodowego, podstawy prawne kształcenia zawodowego.
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN
Miejsce szkolenia

Formularz kontaktowy

ZASADY, REGUŁY i WDRAŻANIE SYSTEMU HACCP W ZAKŁADACH PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO - moduł
Cel właścicieli firm zajmujących się produkcją i obrotem żywności, kierowników produkcji, pełnomocników ds. jakości oraz wszystkich osób, które współpracują przy wdrażaniu systemu HACCP
Czas trwania 8 godzin, 1 dzień
Wymagania aktualne badania na nosicielstwo
Zakres prawodawstwo w UE i Polsce w zakresie produktów spożywczych, bezpieczeństwo i jakość zdrowotną żywności w świetle przepisów krajowych, jakość żywności, systemy zapewnienia jakości w przetwórstwie żywności, wymagania techniczne i higieniczne dla zakładów w świetle wprowadzania HACCP, podstawowe pojęcia i definicje stosowane w systemie HACCP, rodzaje i charakterystykę zagrożeń mikrobiologicznych w produkcji żywności, rodzaje i charakterystykę zagrożeń chemicznych, rodzaje i charakterystykę zagrożeń fizycznych, etapy wprowadzania systemu HACCP, zasady systemu HACCP, zasady opracowywania schematów blokowych procesów technologicznych, analizę zagrożeń i oszacowanie ryzyka za pomocą „drzewa decyzyjnego”, ustalenie krytycznych punktów kontroln (CCP), wartości parametrów, krytycznych i ich tolerancji, opracowanie procedur monitorowania, określanie działań korygujących i weryfikacji systemu, zasady tworzenia dokumentacji, korzyści i trudności wynikające z funkcjonowania systemu HACCP. Istnieje możliwość dołączania modułu do kursów:
• kasy fiskalne
• barman
• kelner
• kucharz
• dietetyka w żywieniu
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia zaświadczenie o uczestnictwie w szkoleniu ważne przez 5 lat
Miejsce szkolenia

Formularz kontaktowy

SZKOLENIA OKRESOWE W ZAKRESIE BHP
Cel przygotowanie do bezpiecznego wykonywania czynności na określonym stanowisku pracy
Czas trwania
  • kurs dla  pracowników zajmujących stanowiska robotnicze (8 godzin)
  • kurs dla  kadry administracyjno – biurowej (8 godzin)
  • kurs dla  kadry kierowniczej (16 godzin)
  • kurs dla  pracodawców (16 godzin)
  • kurs dla  pracowników inż.
  • technicznych (16 godzin)
Wymagania nie ma wymagań
Zakres Regulacje prawne z zakresu bezpieczeństwa pracy, zagrożenia czynnikami występującymi w procesach pracy oraz zasady i metody likwidacji lub ograniczenia  oddziaływania tych czynników na pracowników ,zasady postępowania w razie wypadku w czasie pracy , analiza okoliczności i przyczyn  wypadków przy pracy i chorób zawodowych , organizacja i metody kształtowania bezpiecznych i higienicznych warunków pracy z uwzględnieniem stanowisk wyposażonych w monitory ekranowe, , okoliczności i przyczyny charakterystycznych dla wykonywanej pracy wypadków  przy pracy oraz związana z nimi profilaktyka, udzielanie pierwszej pomocy w razie wypadku, problemy ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem Ministra Gospodarki i Pracy z 27.07.2014 w sprawie szkolenia w dziedzinie bezpieczeństwa i higieny pracy (Dz.U. Nr 180, poz.1860 z późń.zm.)
Miejsce szkolenia

Formularz kontaktowy

OBSŁUGA KAS FISKALNYCH
Cel przyuczenie do zawodu kasjera sklepowego, uzupełnienie wiedzy do kursów handlowych
Czas trwania 30 - 40 godzin
Wymagania wykształcenie zawodowe
Zakres kultura wykonywania zawodu, zasady organizacji pracy kasjera i odpowiedzialności materialnej, kody kreskowe, podatek od wartości dodanej, budowę elektronicznych kas sklepowych, ćwiczenia z wykorzystaniem kasy fiskalnej. Może być samodzielną jednostką kursową lub modułem uzupełniającym
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN
Miejsce szkolenia

Formularz kontaktowy

CIĘCIE TLENOWE PALNIKIEM GAZOWYM
Cel opanowanie wiadomości teoretycznych i umiejętności praktycznych w zakresie ręcznego cięcia acetylenowo-tlenowego palnikiem gazowym
Czas trwania minimum 30 godz.
Wymagania ukończony 18 rok życia, wykształcenie podstawowe, zaświadczenie lekarskie
Zakres BHP, podstawowe wiadomości z zakresu cięcia metali, technologię cięcia, zajęcia praktyczne z zakresu cięcia blach, rur i innych elementów stalowych
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN
Miejsce szkolenia

Formularz kontaktowy